Den svenska spelmarknaden efter omreglering; det är ämnet för denna artikel. Den sammanfattar i korthet de mest aktuella och viktigaste frågorna runt detta och ger en inblick i vad som troligen kommer att ske framöver. För spelare som är intresserade av att lära sig mer om populära svenska casinon är det här en angelägen artikel. Utvecklingen på marknaden och vilka som dominerar är ju också av intresse för spelarna.
Marknadskonkurrens – Dominans av stora aktörer
Även om den svenska spelbranschen förväntade sig ett stort antal sammanslagningar mellan licenshavare efter omregleringen, har antalet förblivit förvånansvärt lågt. Det finns idag cirka 100 licenshavare på den konkurrensutsatta delen av den svenska spelmarknaden. Marknaden domineras dock av ett fåtal stora aktörer. Inom online-spel och vadhållning står de fem största licenshavarna för 67 procent av den totala spelomsättningen. En trolig förklaring till denna dominans är att det regulatoriska trycket – som väntas öka – har visat sig vara kostsamt för mindre aktörer. Det kommande året blir en första indikator på hur stort intresset är att fortsätta konkurrera på marknaden, då många av de tidigare utfärdade licenserna löper ut. En marknadsundersökning från Spelinspektionen visar dock att nästan samtliga nuvarande licenshavare avser att förnya sina licenser.
Bild- och anseendeproblem
I många andra länder är spelverksamheten förknippad med ett negativt anseende. Det är en uppfattning som överlag är ganska spridd, och bilden verkar dessutom i vår del av världen sällan vara på väg att ljusna, snarare tvärtom. Den uppfattningen är förstås väldigt olycklig, men den finns där.
Flera banker i Norden har sagt upp samarbetet med utländska aktörer. Det är uppenbart att det hellre deltar i samarbete med aktörer som utvärderar CSR, som lätt placerar hela spelbranschen under en hotad image-tak. Om spelbranschen utvärderas till att ha en hotad image, borde bankerna avstå från att medverka till det. Även frågor som rör penningtvätt är åtskilda.
Many licensed operators, including some of the largest ones, have been significantly affected by this. These operators have, in some cases, been entirely blocked from reaching well-established payment service providers that are popular among Swedish players. This has raised some serious questions—both for the operators and for the authorities—about the financial accessibility of regulated gambling in Sweden. If the licensed operators can't use the same banks and payment service providers as the unlicensed ones, will they be able to attract and serve the same number of players?
Kanalisering
Ett av de mest omtalade ämnena inom den svenska spelbranschen är hur olicensierade aktörer styr spelarna. Men enligt tillgänglig data spelar en mycket liten del av spelarna med dessa aktörer. Men hur vet vi det? För att veta och förstå detta på rätt sätt måste vi först titta på vad den svenska Spelinspektionen och branschen själv säger.
D͏e åtgärder som hi͏tt͏ill͏s vi͏dtagits för att ͏stoppa olicensierade arbetar͏e ͏har inte varit tillräckl͏iga. Många olicensi͏erade arbet͏are som har anmälts till polisen har fortsatt ͏att rikta sina tjänst͏er mot sv͏enska spelare, även med order från Spelin͏spektionen. De flesta av͏ des͏sa företag finns på Curaçao, där ledarna hittills har valt att inte samarbeta med de svenska r͏eg͏elgiv͏arna.
Framtidsutsikter
Det återstår att se om den nuvarande politiska inriktningen kommer att påverka spelpolitiken. Ansvaret har hittills delats mellan de två riksdagspartier som förhandlat med varandra i samverkan med intressenter inom spelområdet. Om de numera inte längre förefaller vara överens i sådana förhandlingar, är dock den förklarade och överenskomna avsikten att medlagarna inte ska riva upp en med riksdagen gammal som ung undertecknad och därmed med beviljad giltighet. Det går, en den väg som hittills framfört sig, att både sätta stopp för det som ansetts oetiskt i spelvärlden och att tillåta det som anses etiskt där. Ingen av dessa punkter i skälen har ifrågasatts av motståndarsidan.
En av de mest uppmärksammade förändringarna i spellagen är att det nu krävs B2B-licenser för spelprogramvara. När man läser motiven till den här förändringen blir det tydligt att det handlar om att få bukt med en otydlighet som i värsta fall skulle kunna leda till att licensierade leverantörer skulle kunna friställa olicensierade B2C-aktörer.
Sammanfattning
I utvecklingen av den svenska spelmarknaden står nästa kapitel för dörren. Operatörerna anpassar sig till de senaste regelverken, och på det sätt de gör—eller inte gör—kommer att ge oss en tydlig flickering av framtidens utmaningar och spelmarknadens riktning. På det sättet formar vi alla Spelinspektionens framtida tillsynsarbete.